Logopedie voor Baby's

Lees meer

Logopedie voor kinderen

Lees meer

Logopedie voor volwassenen

Lees meer

Informatie

Praktijk voor logopedie
M.J.H. Naber-Melker

Postadres:

Daalhuizerweg 3
6881 NW Velp Gld

tel: 026 - 364 8843
fax: 084 - 8342252

Voor overige contactinformatie kijk bij onze locaties

Het slikproces

Het slikproces bestaat uit vier fasen

  • Fase 1: de speekselklieren gaan speeksel produceren zodra er voedsel of vloeistof richting de mond gaat. De productie neemt toe wanneer het voedsel in de mond komt. De speekselvorming is een reactie op het zien van voedsel, de geur en de smaak.
  • Fase 2 (de orale fase): het voedsel wordt gekauwd, vermengd met speeksel en gevormd tot een bal, die de tong daarna achter in de mond brengt.
  • Fase 3: de vloeistof of het voedsel gaat van de mond via de keel naar de slokdarm. Tijdens het slikken sluit het strottenhoofd in een onwillekeurige reflex om te voorkomen dat het voedsel in de luchtpijp komt.
  • Fase 4: de vloeistof of voedselbal komt via de slokdarm in de maag.

Wanneer in het slikproces problemen optreden spreekt men van een slikstoornis. Voedselverwerking zoals bijvoorbeeld kauwen kan dan een probleem zijn. Spierbewegingen bij het slikken kunnen trager verlopen. De spieren van tong, lippen, gehemelte, kaak en keel werken niet goed samen. Vaak en ernstig verslikken is het gevolg, evenals de kans op longontsteking.

Het normale slikpatroon bij eten en drinken is een ingewikkeld proces. Er werken zo’n 20-tal spieren en verschillende zenuwen aan mee. Zo worden vloeistoffen en voedsel van de mond via de keel en slokdarm naar de maag gebracht.

Allereerst wordt voedsel in de mond gebracht en door de tong tussen de kiezen geplaatst om te kauwen. Speeksel vermengt alles tot een voedselbrok.

De tong controleert de voedselbrok of de vloeistof.

Door een achterwaartse veegbeweging wordt de voedselbrok naar de keelholte gebracht.
De stembanden sluiten zich om te voorkomen dat er voedsel in de luchtpijp komt.
Het strottenklepje sluit de luchtpijp af.

Door samentrekkingen van de keelspieren gaan voedsel of vloeistof na de slikreflex richting slokdarm. De slokdarm gaat open doordat het strottenhoofd opwaarts beweegt. Het voedsel of de vloeistof verdwijnt dan volledig in de geopende slokdarm, waarna de voedselbrok de maag bereikt.

Onder normale omstandigheden duurt dit hele proces amper 2 seconden. Afwijkend slikverloop ontstaat wanneer het evenwicht tussen de verschillende spieren en zenuwen fout loopt. Bij bijvoorbeeld spieraandoeningen waar de keel- en mondspieren zijn aangetast kunnen slik- en voedingsproblemen ontstaan. Soms in het begin, soms in een later stadium van de ziekte.

Door slikproblemen kan:

  • voedsel terugvloeien naar de mond;
  • voedsel of vocht in de luchtpijp terecht komen. Dit kan leiden tot verstikking of longontsteking.

Bij slikangst kan het gebeuren dat er minder gegeten en/of gedronken wordt, wat kan leiden tot voedingstekort en gewichtsverlies.

Bij slikproblemen evalueert de logopediste het slikproces, de mondmotorische vaardigheden en de veiligheid van het slikken. Aanvullend radiologisch onderzoek is soms nodig om het slikken nader te evalueren.
Na logopedisch onderzoek probeert de logopediste het slikken te verbeteren door:

  • het aanpassen van de houding;
  • het aanpassen van de voedseldikte;
  • de wijze van eten (o.a. rust, volgorde van eten en plaats van de tong);
  • het trainen van de mond-, lip- en tongspieren.
slikken.jpg