• Logopedie voor volwassenen
    Logopedie voor volwassenen

    Leer beter spreken op oudere leerftijd

  • Logopedie voor kinderen
    Logopedie voor kinderen

    Hulp bij stotteren kinderen

Logopedie voor Baby's

Lees meer

Logopedie voor kinderen

Lees meer

Logopedie voor volwassenen

Lees meer

Informatie

Praktijk voor logopedie
M.J.H. Naber-Melker

Postadres:

Daalhuizerweg 3
6881 NW Velp Gld

tel: 026 - 364 8843
fax: 084 - 8342252

Voor overige contactinformatie kijk bij onze locaties

Speekselverlies bij Parkinson door logopedie te voorkomen

Woerden / Den Haag, 22 mei 2012

Speekselverlies is een bekend verschijnsel bij de ziekte van Parkinson. Vaak wordt gedacht dat dit een gevolg is van een overproductie van speeksel. Uit onderzoek van het UMC St. Radboud blijkt dat het gaat om een motorisch probleem waarbij logopedische behandeling  zinvol is.

Om de oorzaken en behandelmogelijkheden van speekselverlies bij de ziekte van Parkinson in kaart te brengen zijn twee groepen van 15 Parkinsonpatiënten met elkaar vergeleken. Het gaat om een groep met dagelijks speekselverlies en een groep zonder deze klachten. De twee groepen werden onderzocht op alle variabelen die het speekselverlies konden veroorzaken.

De groep met speekselverlies scoort significant slechter op alle variabelen, behalve het ademen door de neus. Ook zijn er risicofactoren voor speekselverlies gevonden, waarvan het maskergelaat (een uitdrukkingsloos gezicht) de grootste was. Het stadium van de ziekte en het optreden van slikstoornissen zijn ook risicofactoren. De patiënten in de groep met de slikklachten blijken ook vaker te slikken. Dit komt vermoedelijk omdat zij minder efficiënt slikken.

Volgens de onderzoekers moet de behandeling van speekselverlies bestaan uit voorlichting, het leren van compensatietechnieken en sliktraining door een logopedist. Behandeling met medicatie is pas nodig wanneer patiënten geestelijk te veel achteruit gaan voor deze vorm van therapie.

Tijdens het CPLOL-congres (25, 26 mei in Den Haag) presenteert dr. Hanneke Kalf (UMC Radboud) de resultaten van dit onderzoek. Logopedie Arnhem is aangesloten bij ParkinsonNet als erkend Parkinsontherapeut.

slikken.jpg